Paddling är en aktivitet som innebär att man tar sig fram på vatten i en kanot med hjälp av en eller flera paddlar. Det finns två huvudtyper av kanoter, en kanadensare (där man bara använder en paddel), och kajak (där man använder två paddlar). Det finns många varianter av paddling då aktiviteten är så beroende på vilken utrustning man använder och i vilket typ av vatten man väljer att paddla.
Paddlar man i en sjö eller liknande är aktiviteten betydligt lugnare jämfört med att paddla i en flod, eller ett mer utmanande vattendrag som Piteälven eller ute på havet. Forspaddling är en av de intensivaste former av aktiviteten. Paddling går även att tävla i och det finns tre grenar vid namn maraton, banpaddling och forspaddling. I Sverige är det vanligt att kanoter hyrs ut längst populära vattendrag och stränder så att allmänheten kan njuta av denna aktivitet.
En smart och säker paddlingstur
Det är en del att tänka på innan man ger sig ut på en paddlingstur. Din kanadensare/kajak ska alltid packas tyngst mitt på och i botten, med lättare föremål mot spetsarna av farkosten. Man måste tänka på att packa vattentätt och klä sig detsamma. Man måste ha en uppsättning av kläder man paddlar i och en som alltid är torr.
Kom ihåg att det är livsfarligt att paddla utan flytväst. En smart och planerad färdväg samt rätt utrustning innebär oftast en lyckad paddlingstur. Oftast är det bara att använda sunt förnuft för att bestämma när man bör byta väg, vända om eller stanna. Att lyssna på väderrapporten, läsa sjökortet och bedöma våg- och vindriktning innan man ger sig ut leder oftast till en roligare och säkrare paddlingstur. Om man är fler som paddlar är det även viktigt att ha bra kommunikation med varandra.
Paddlingsteknik och tävling
Kajaken/kanadensaren behöver passa din kroppsform så att du har utrymme, kontroll och balans. Man ska sjunka ner ordentligt i sitsen med foten på pedalerna för stöd, med rak eller lite framåtlutad hållning. Benen bör vara aningen böjda så att knät har kontakt med däcket men inte så pass att man känner sig fastklämd. För att hitta den optimala paddeln är det bäst att helt enkelt prova sig fram och fråga erfarna paddlare.
Man kan tävla i upp till 12 grenar av paddling och det finns mästerskap att delta i. Det finns tävlingar för alla åldrar och i alla olika vattenmiljöer runt om i hela Sverige, många organiserade av Svenska Kanotförbundet. Forspaddling, maraton och banpaddling är som sagt de vanligaste tävlingsgrenarna som i sin tur är uppdelade i vidare kategorier beroende på hur många som deltar i paddlingen och typ av kajak.