Forsguiden.se https://www.forsguiden.se/ Allt om paddling och forsar i Sverige Fri, 16 Aug 2024 15:44:39 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 SUP-paddling: Så kommer du igång https://www.forsguiden.se/sup-paddling-sa-kommer-du-igang Wed, 03 Jan 2024 15:25:44 +0000 https://www.forsguiden.se/?p=602 Stand Up-paddling, eller SUP-paddling, är en fantastisk vattensport som kombinerar träning med njutning av naturen. Om du funderar på att ge dig ut på vattnet med en paddleboard kommer här några enkla steg för att komma igång. Välj rätt utrustning Innan du ger dig ut på vattnet behöver du rätt utrustning. En stabil paddleboard, en […]

Inlägget SUP-paddling: Så kommer du igång dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Stand Up-paddling, eller SUP-paddling, är en fantastisk vattensport som kombinerar träning med njutning av naturen. Om du funderar på att ge dig ut på vattnet med en paddleboard kommer här några enkla steg för att komma igång.

Välj rätt utrustning

Innan du ger dig ut på vattnet behöver du rätt utrustning. En stabil paddleboard, en justerbar paddel och en leash är grundläggande. Kom ihåg att anpassa utrustningen efter dina egna färdigheter och erfarenhet.

Hitta rätt plats

Välj en lugn plats för ditt första SUP-äventyr. Stillastående vatten som sjöar eller lugna floder är perfekta för nybörjare. Undvik områden med starka strömmar eller vågor i början.

Lär dig korrekt paddlingsteknik

För en effektiv och rolig upplevelse är det viktigt att lära sig rätt paddlingsteknik. Håll paddeln korrekt med händerna i axelbredd och använd din kropp för att rotera när du paddlar. Testa olika grepp och hitta det som känns mest bekvämt för dig.

Hitta balansen och jobba dig mot stående position

Att hålla balansen är nyckeln till framgångsrik SUP-paddling. Börja på knäna och stå upp när du känner dig bekväm. Placera fötterna i axelbredd för ökad stabilitet och håll knäna lätt böjda. Titta framåt och fokusera på en fast punkt för att hålla balansen.

Vidta korrekta säkerhetsåtgärder

Innan du ger dig ut bör du vara medveten om grundläggande säkerhetsåtgärder. Använd alltid en flytväst, särskilt om du är nybörjare. Ha din leash runt handleden för att undvika att tappa paddeln i vattnet. Kolla också vädret innan du ger dig ut för att undvika oväntade överraskningar.

Utforska och njut

När du har fått grepp om grunderna är det dags att utforska vattenområden och njuta av den avkopplande känslan av att paddla på vattnet. Prova olika platser, upptäck naturen och ta med vänner eller familj för en gemensam upplevelse.

Sammanfattning

SUP-paddling är inte bara en sport; det är en möjlighet att koppla av, träna och vara i naturen. Genom att följa dessa enkla steg kommer du snabbt att känna dig bekväm på din paddleboard och kunna njuta fullt ut av SUP-äventyret. Ge dig själv tid att lära dig och utforska – snart kommer du vara en självsäker SUP-paddlare redo för nya vattenutmaningar.

Inlägget SUP-paddling: Så kommer du igång dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Tips på hur du förvarar din utrustning under vintern https://www.forsguiden.se/tips-p%c3%a5-hur-du-f%c3%b6rvarar-din-utrustning-under-vintern Sat, 20 Jul 2019 16:47:53 +0000 http://www.forsguiden.se/?p=595 När du har införskaffat dyr paddelutrustning i form av en kajak eller kanot med tillhörande paddel är det viktig att vara rädd om den. Genom att förvara din utrustning i ett förråd under vintern kommer du kunna använda samma utrustning i många år framöver. Din utrustning trivs bäst inomhus Precis som de flesta utrustningar trivs […]

Inlägget Tips på hur du förvarar din utrustning under vintern dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
När du har införskaffat dyr paddelutrustning i form av en kajak eller kanot med tillhörande paddel är det viktig att vara rädd om den. Genom att förvara din utrustning i ett förråd under vintern kommer du kunna använda samma utrustning i många år framöver.

Din utrustning trivs bäst inomhus

Precis som de flesta utrustningar trivs din paddelutrustning bäst inomhus i en varm och torr miljö där den är skyddad från väder och andra faktorer som gör att din utrustning lätt kan komma till skada.

Även om du helst skulle vilja förvara din kajak eller kanot med tillhörande paddlar mitt i vardagsrummet så är det inte alltid uppskattat av resterande familjemedlemmar. Förvara därför din paddelutrustning i garaget där den både får vara inomhus och i tryggt förvar.

Hyr förråd om du har ont om plats

Bor du i lägenhet eller i ett mindre hus utan möjlighet att förvara din paddelutrustning i varken garage eller i ett förråd så kan du hyra en förrådscontainer.

På t.ex. Prinsens lager kan du hyra förråd och hittar både varm- och kallförråd anpassade för skandinaviskt väder som håller din paddelutrustning hel, ren och i säkert förvar. Här har du möjlighet att ta bilen ända fram till din förrådscontainer för att kolla till din paddelutrusning och när du lämnar kan du känna dig rygg då hela förrådsparken är utrustad med övervakningskameror och larm.

Täck över om du ska förvara utomhus

Skulle du behöva förvara din kajak eller kanot utomhus behöver du se till att den ligger upp och ner på bockar och täcks med en presenning. Din kajak eller kanot tar inte skada av kyla men däremot av föroreningar i luften som kommer ned via regn, som sedan gror fast och blir svår att få bort.

Se till att kajaken eller kanoten står på ett plant underlag och ta av transportkapell och luckor för att undvika unken lukt.

Inlägget Tips på hur du förvarar din utrustning under vintern dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Så finansierar du bäst din forsutrustning https://www.forsguiden.se/finansiera-forsutrustning Tue, 18 Sep 2018 10:55:37 +0000 http://www.forsguiden.se/?p=579 Kanot, paddlar och allt annat som krävs för en komplett forsutrustning kostar pengar. Har du inte pengarna på kontot kan du finansiera din forsutrusning på flera olika sätt. Bland annat genom att skaffa ett kreditkort och betala av utrustningen under flera månader. För att kunna paddla i forsar krävs alltifrån en kanot till paddlar, flytväst […]

Inlägget Så finansierar du bäst din forsutrustning dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Kanot, paddlar och allt annat som krävs för en komplett forsutrustning kostar pengar. Har du inte pengarna på kontot kan du finansiera din forsutrusning på flera olika sätt. Bland annat genom att skaffa ett kreditkort och betala av utrustningen under flera månader.

För att kunna paddla i forsar krävs alltifrån en kanot till paddlar, flytväst och våtdräkt. Har du inte någon utrustning eller pengarna på kontot för att skaffa en behöver du få ihop pengarna på något sätt. Det finns flera olika sätt du kan finansiera din forsutrustning på. Här är tre alternativ.

Ta ett extra jobb

Att börja jobba extra är alltid ett bra sätt för att få ihop mer pengar. Genom att bara jobba några timmar extra i veckan kan du snabbt spara ihop pengarna som krävs för din forsutrustning.

Räkna ut hur mycket pengar du behöver och sätt upp ett mål för när du förväntas ha pengarna på kontot. På så sätt blir det lättare för dig att ta dig till extrajobbet och arbeta timmarna som krävs.

Skaffa ett kreditkort och betala direkt

Om du har svårt att få ihop kontanter för tillfället kan ett kreditkort vara ett bra alternativ. Då kan du köpa din forsutrustning och betala vid ett senare tillfälle.

Många gånger kan du även betala av din utrustning på flera månader. Vanligtvis har kreditkorten en räntefri period på omkring 45-60 dagar. Det innebär att om du lyckas betala av din forsutrusning inom den tiden så behöver du inte betala någon ränta.

Ett tips är att jämföra kreditkorten för att hitta det som passar dig bäst gällande ränta och längst räntefri period.

Sälj kläder du inte använder

Sälj av kläder du inte längre använder. På så sätt kan du spara in pengar till din forsutrustning samtidigt som du får plats över i garderoben.

Hur mycket du kan tjäna beror helt och hållet på hur mycket och vad du säljer. Det kan dock vara svårt att få ihop pengar till hela forsutrustningen men pengarna du får är åtminstone ett välkommet bidrag.

Inlägget Så finansierar du bäst din forsutrustning dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Så gör du för att kunna surfa även i vildmarken https://www.forsguiden.se/surfa-i-vildmarken Tue, 04 Sep 2018 10:42:56 +0000 http://www.forsguiden.se/?p=571 När du är ute i skogen är täckningen på ditt mobila bredband ofta inte den bästa. Men med några enkla knep kan du se till att du har bra täckningen så du kan surfa även ute i vildmarken. Ute i vildmarken, bland skog och vattendrag, är det ibland svårt att surfa på nätet med det […]

Inlägget Så gör du för att kunna surfa även i vildmarken dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
När du är ute i skogen är täckningen på ditt mobila bredband ofta inte den bästa. Men med några enkla knep kan du se till att du har bra täckningen så du kan surfa även ute i vildmarken.

Ute i vildmarken, bland skog och vattendrag, är det ibland svårt att surfa på nätet med det mobila bredbandet. Täckningen är ofta svag och inte lika stabil som i städerna. Det finns dock saker du kan göra för att förbättra täckningen och på så vis kunna surfa i vildmarken. Här är tre tips på hur du får bra täckning på ditt mobila bredband ute i vildmarken.

Välj en operatör med en bra täckning där du använder ditt mobila bredband

Landets operatörer erbjuder olika bra täckning runt om i landet. Därför bör du alltid välja en operatör som erbjuder bra täckning i området där du ska använda ditt mobila bredband. Samtliga operatörer har täckningskartor på sina webbsidor som ger en indikation på hur bra täckningen är på olika platser i Sverige.

Tips! Jämför mobila bredband på Mobiltbredband.se för att se vilket som passar bäst för dina surfvanor.

Ge dig ut på vattnet så du är fri från träden

Täckningen på ditt mobila bredband kan påverkas av att saker täcker signalerna från att nå fram till basstationen. Exempel på sådant som kan störa täckningen är träd. Befinner du dig i skogen gör du därför bäst i att leta upp ett vattendrag, exempelvis en å.

Det mest optimala är om du har möjlighet att ge dig ut på vattnet, exempelvis paddla ut på en kanot. Öppna ytor gör det lättare för signalerna att nå fram och därmed får du bättre täckning på ditt mobila bredband.

Införskaffa dig en antenn

Är täckningen svag kan en antenn vara det som saknas för att du ska kunna surfa igen.

Med en antenn når signalen fram till basstationen och täckningen blir därmed bättre.

Inlägget Så gör du för att kunna surfa även i vildmarken dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Därför ska du som forsränningsinstruktör vara med i facket https://www.forsguiden.se/forsranningsinstruktorer-medlemmar-i-facket Tue, 21 Aug 2018 05:37:50 +0000 http://www.forsguiden.se/?p=546 Precis som i alla andra yrken är det fördelaktigt för dig som jobbar som forsränningsinstruktör att vara medlem i ett fackförbund. Genom att starta ditt medlemskap i ett fackförbund öppnar du upp för möjligheter att påverka rådande arbetsvillkor, erbjudanden om råd och löneförhandlingar samt en mängd andra medlemsförmåner. För att du som forsränningsinstruktör ska få […]

Inlägget Därför ska du som forsränningsinstruktör vara med i facket dök först upp på Forsguiden.se.

]]>
Precis som i alla andra yrken är det fördelaktigt för dig som jobbar som forsränningsinstruktör att vara medlem i ett fackförbund. Genom att starta ditt medlemskap i ett fackförbund öppnar du upp för möjligheter att påverka rådande arbetsvillkor, erbjudanden om råd och löneförhandlingar samt en mängd andra medlemsförmåner.

För att du som forsränningsinstruktör ska få en bättre bild över varför du bör skaffa ett medlemskap i ett fackförbund redogör vi nedan för de främsta fördelarna.

8 fördelar med att vara medlem i ett fackförbund

  1. Chansen att vara med och påverka. Som medlem i ett fackförbund får du alltid chansen att vara med och påverka villkoren på din arbetsplats. Tycker du som forsränningsinstruktör att säkerheten kan bli bättre eller att det är för många elever per instruktör kan ditt fackförbund hjälpa dig med det.
  2. Få hjälp med löneförhandlingen. En vanlig medlemsförmån som fackförbundsmedlem är hjälp vid löneförhandling. När du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga kan du ta hjälp av ditt fackförbund för att vara säker på att lönen som din arbetsgivare sätter stämmer överens med din kompetens som forsränningsinstruktör.
  3. Karriärvägledning när du söker nytt jobb. Genom ditt fackförbund kan du få hjälp att se över ditt CV och personliga brev när du är arbetssökande.
  4. Förmåner och erbjudanden för dig som fackförbundsmedlem. Fackförbunden erbjuder sina medlemmar en hel hög med olika rabatter och förmåner. Vilka erbjudanden det finns skiljer sig från fackförbund till fackförbund.
  5. Pensionsrådgivning. Flera fackförbund kan hjälpa dig med råd angående pensionen.
  6. Förmånliga försäkringar. En standardförmån som i princip alla fackförbund erbjuder är försäkringar till rabatterat pris. För forsränningsinstruktörer är fokus på säkerhet och utmaningar en del av vardagen på jobbet. Se därför till att ditt fackförbund erbjuder försäkringar som du kan ha nytta av.
  7. Stöd och råd vid tvister på arbetsplatsen. Skulle det uppstå en tvist mellan dig och din arbetsgivare kan ditt fackförbund hjälpa dig. Det kan handla om situationer där du blivit utsatt för diskriminering eller arbete under oacceptabla arbetsförhållanden. Vid situationer som behöver lösas rättsligt kan fackförbunden tillhandahålla juridisk hjälp.
  8. Inkomstförsäkring. Skulle du bli arbetslös erbjuder många fackförbund förmånliga inkomstförsäkringar. Inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till a-kassan och kan ses som en ytterligare arbetslöshetsförsäkring.

Ännu en anledning till varför du som forsränningsinstruktör bör ansluta dig till facket är att medlemskapet kommer gynna fler än bara dig. Att vara medlem i ett fackförbund och aktivt vara med i arbetet för att påverka arbetsvillkor till det bättre är något även alla dina kollegor kommer få ta del av.

Tips! Jämför olika fackförbund  för att hitta det som passar dig som arbetar inom turistbranschen bäst.

Alla som är medlemmar i ett fackförbund hjälper till att stärka arbetstagarnas inflytande och är stommen till den fackliga rörelsen i hela Sverige.

Inlägget Därför ska du som forsränningsinstruktör vara med i facket dök först upp på Forsguiden.se.

]]>